May 2018 - Faiq Najmi

29 May 2018

Wajah Baru Blog Faiq Najmi
May 29, 2018 17 Comments
Setelah hampir 1 tahun Faiq menggunakan template blog yang berwarna kuning dan putih. Template tersebut Faiq dapat di internet dengan hanya mendownload dan Faiq hanya merubah beberapa code yang Faiq perlukan. 

Pada tahun 2018 ini Faiq bercadang untuk menukar template yang baharu dan berlainan dari sebelum ini. Tahun ini Faiq memilih kombinasi warna Hitam dan Putih sebagai warna utama dalam template Faiq. Faiq masih mengambil template ini di internet disebabkan Faiq masih tidak mahir lagi dalam mereka template sendiri.


Template yang kali ini Faiq gunakan agak mudah untuk dikendalikan dan senang untuk pengunjung membaca artikel yang ada. Header blog Faiq masih menggunakan header yang lama dan akan bercadang untuk menukarnya dengan yang baru (Tak Tahu Bila Tukar) . Walaupun ia tiada unsur yang kreatif, tapi Faiq still suka sebab ia kelihatan relevan dan smart. 

Sebenarnya blog ini tidak sepenuhnya siap, sebab Faiq rasa ada code yang perlu diubah dan digantikan dengan code yang lain. So ia perlu mengambil masa yang lama juga untuk siap sepenuhnya. Macam biasa proses penukaran template blog dan coding sepenuhnya oleh Faiq sendiri.

Faiq memerlukan pandangan dan pendapat korang semua tentang template terbaru Faiq ni untuk Faiq membuat pembaharuan. So bagi pembaca boeh tinggalkan pendapat anda di ruangan komen di bawah...
Reading Time:

26 May 2018

Single Terbaru Baby Shima Jaran Ucul
May 26, 20181 Comments

Setelah berjaya menaikkan nama beliau di persada industri muzik Indonesia dan Malaysia dengan single dangdut pertama beliau iaitu "Makan Hati", Baby Shima kini kembali merakamkan single dangdut terbaru yang berjudul "Jaran Ucul". Lagu ini diciptakan oleh komposer terkenal Indonesia iaitu R. Husin Albana dengan  menggunakan bahasa jawa sepenuhnya. Baby Shima mula dikenali setelah beliau menyertai satu pertandingan nyanyian di Indonesia iaitu D'Academy Asia 3 pada tahun lalu untuk mewakili Malaysia. Baby Shima kini berada dibawah label "Nagaswara".

Video Jaran Ucul by Baby Shima



Lirik Lagu Jaran Ucul by Baby Shima

Opo ora kelingan
Biyen tansah ngomong sayang
Saiki jebul kebimbang
Tresnamu engkau gadaikan

Jan koyo jaran ucul
Ra keno dicekel buntute
Tresno uwes di tandur
Jebul amung mbok tinggalne

Jane opo salahku
Kau campakkan cintaku
Ngarepe moto gandeng wedokan liyo

Janji mung koyo gluduk
Ora mudun udan banter suarane
Loro rasane cintaku engkau campakkan

Jaran ucul jan koyo jaran ucul
Ra keno dicekel buntute
Lan ra keno dicekel janjine
Tansah mlayu jan koyo jaran ucul

Jaran ucul jan koyo jaran ucul
Tak lilo yen pancen pengen ucul
Timbang loroku soyo ketandur
Mikir lakumu koyo jaran ucul

Opo ora kelingan
Biyen tansah ngomong sayang
Saiki jebul kebimbang
Tresnamu engkau gadaikan

Jan koyo jaran ucul
Ra keno dicekel buntute
Tresno uwes di tandur
Jebul amung mbok tinggalne

Jane opo salahku
Kau campakkan cintaku
Ngarepe moto gandeng wedokan liyo

Janji mung koyo gluduk
Ora mudun udan banter suarane
Loro rasane cintaku engkau campakkan

Jaran ucul jan koyo jaran ucul
Ra keno dicekel buntute
Lan ra keno dicekel janjine
Tansah mlayu jan koyo jaran ucul

Jaran ucul jan koyo jaran ucul
Tak lilo yen pancen pengen ucul
Timbang loroku soyo ketandur
Mikir lakumu koyo jaran ucul

Jaran ucul jan koyo jaran ucul
Ra keno dicekel buntute
Lan ra keno dicekel janjine
Tansah mlayu jan koyo jaran ucul

Jaran ucul jan koyo jaran ucul
Tak lilo yen pancen pengen ucul
Timbang loroku soyo ketandur
Mikir lakumu koyo jaran ucul 


Social Media Baby Shima

Instagram


Reading Time:

14 May 2018

Tema Hari Guru & Lagu Hari Guru 2018
May 14, 2018 2 Comments
Hari Guru akan disambut pada tanggal 16 Mei setiap tahun. Sambutan ini disambut oleh semua guru dan semua murid. Pada sambutan Hari Guru, guru-guru akan dirai oleh murid-murid atas jasa guru yang telah dicurahkan kepada murid-murid selama mereka bergelar sebagai seorang pendidik untuk menjadikan para pelajar sebagai insan yang berguna di suatu hari kelak.


TEMA HARI GURU 2018 : GURU PEMACU TRNSFORMASI PENDIDIKAN

Lirik Lagu " Kami Guru Malaysia"

Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita


Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Dibidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan


Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Guru kepada guru-guru yang telah mendidik saya dari tadika sehingga saya menamatkan zaman persekolahan saya.
Reading Time:

09 May 2018

Kelebihan Masuk Tingkatan 6
May 09, 2018 6 Comments
Selepas keluar keputusan SPM 2017 pada Mac lalu, antara perkara yang menjadi pertanyaan pelajar-pelajar lepasan SPM ialah, apakah kelebihan tingkatan 6? Ramai yang tidak berminat untuk masuk ke tingkatan 6 kerana laluan ini dikatakan salah satu laluan yang agak sukar.
Pada tanggal 2 Mei 2018, Faiq telah mendaftarkan diri ke Kolej Tingkatan Enam Tunku Abdul Rahman Putra (KiSTRAP), Sabak Bernam untuk melanjutkan pelajaran ke tingkatan enam. Kami pelajar di beri penerangan mengenai kelebihan tingkatan enam di hari pendaftaran tersebut. Dari penerangan tersebut Faiq baru tahu bahawa tingkatan enam ini adalah salah satu laluan mudah untuk terus berada di menara gading. Jom kita tengok apa kelebihan bagi pelajar yang memilih tingkatan enam ini.

1. Terus Sambung Ijazah
2. Tempoh Pembelajaran Hanya Setahun Setengah
3. Kerja Kursus Yang Membantu Pelajar
4. Peluang ke IPT Lebih Tinggi
5. STPM ini Setaraf Diploma
6. Yuran Pembelajaran Agak Murah
7. Berpeluang Mengulangi Subjek Gagal
8. Peluang Dipilih Mengikuti Kursus Perguruan Tinggi
9. Pelajar Ditawarkan Biasiswa
10. Bahasa Melayu Sebagai Bahasa Pengantar
11. Pelajar Dibenarkan Mengenakan Pakaian "Smart Casual"

Walau apa pun haluan yang anda ambil, utamakan usaha anda bagi menggapai kejayaan. Kalau kena dengan caranya, maka laluan tingakatan 6 ini laluan terbaik!
Reading Time:

08 May 2018

Uyaina Arshad Juara Puteri Muslimah Asia 2018
May 08, 2018 4 Comments

Malam tadi telah berlangsungnya malam kemuncak bagi Puteri Muslimah Asia 2018 yang dianjurkan oleh stesen televisyen swasta di Indonesia iaitu Indosiar. Program ini bertujuan untuk mencungkil bakat baharu dan mencari ikon muslimah seantero Asia. Antara negara yang menghantar wakilnya untuk berentap mendapatkan gelaran Puteri Muslimah Asia 2018 ialah Indonesia, Malaysia, Singapura, Brunei Darussalam, Timor Leste dan Turki. Malaysia menghantar seramai 3 orang Puteri Muslimah antaranya, Nurain Zamri, Syifa Melvin dan Uyaina Arshad.


Dalam pertandingan itu, perwakilan dari Malaysia iaitu Uyaina Arshad telah meraih gelaran Juara Puteri Muslimah Asia 2018. Uyaina telah membawa pulang hadiah berupa wang tunai sebanyak RM 30 000, tiara dan trofi. Detik - detik kemenangan ini telah disaksikan oleh Primadona Malaysia iaitu Erra Fazira yang bertindak sebagai juri dari Malaysia.

Menurut Uyaina, "Ini adalah penglibatan pertama dalam program ini dan telah memenanginya. Ia membuatkan kemenangan ini cukup manis dan bermakna dalam hidup saya.Diangkat sebagai Puteri Muslimah Asia 2018 pastinya saya cuba memikul tanggungjawab ini untuk mengangkat martabat wanita Islam agar menjadi pemangkin kepada masyarakat."


Pemenang bagi tempat kedua ialah perwakilan dari Indonesia iaitu Hanifah Razan manakala temapat ketiga iaitu Avida Lale perwakilan dari Turki.
Reading Time: