Tutorial : Menukar Format PDF ke Word Menggunakan Microsoft Office Word - Faiq Najmi

03 May 2019

Tutorial : Menukar Format PDF ke Word Menggunakan Microsoft Office Word


Assalamualaikum semua.. Harini saya nak kongsi dengan anda semua Cara Menukar Format PDF ke Word dengan menggunakan Microsoft Office Word sahaja. Okayy jom kita tengok cara-cara menukar dibawah.

1. Buka Microsoft Office Word



2. Sediakan file PDF yang anda ingin tukarkan ke Word



3. Klik file > Open > Computer dan cari file PDF yang ingin ditukar



4. Klik fail yang dicari dan klik Open



5. Pop up mesej akan muncul seperti ini. Klik OK



6. Proses converting in progress



7. Done



8. Perhatikan file PDF yang telah ditukar kepada word tadi.



9. Bandingkan dengan fail PDF anda.



Ini bermakna, setelah file diconvert atau ditukar ke word, word akan mengesan kesalahan tatabahasa dan ejaan di dalam dokumen yang ditaip sebelum ini. Tetapi dengan syarat komputer atau laptop anda telah dinstall "Kamus EBM". Mudah kan? Tunggu apa lagi lepas ni tak payah susah susah untuk menukar di internet. Anda gunakan Microsoft Office Word sahaja untuk menukar format.

Semoga perkongsian ringkas ini dapat membantu anda.

4 comments:

  1. i had my own ways but thnx for sharing

    ReplyDelete
  2. Biasanya abe kie guna google docs on9.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh, google docs pun boleh ye? faiq baru tahu.

      Delete