December 2018 - Faiq Najmi

30 December 2018

PIPIYAMA Untuk Peminat Shiha Zikir
December 30, 2018 3 Comments

Setelah sekian lama peminat Shiha Zikir menunggu single dangdut darinya, kini bersempena menyambut tahun baru 2019, Shiha menampilkan kelainan dengan mengeluarkan single terbaru yang berlainan genre dari genre asal yang beliau selalu bawakan. Shiha memilih PIPIYAMA sebagai single dangdut pertamanya. PIPIYAMA diambil dari Pilih-Pilih Yang Mana.


Single ini hasil ciptaan komposer terkenal dari Indonesia iaitu Atra Petrana yang juga komposer bagi lagu dangdut terkenal seperti Lagi Syantik, Perawan Atau Janda, Sakitnya Tuh Disini dan banyak lagi. Menurut Shiha, genre dangdut dipilih sebab senang untuk dekatkan dirinya di hati para peminat dan penonton yang berada di Indonesia untuk berjoget bersamanya. Buat masa kini, Shiha hanya memfokuskan pasaran Indonesia sahaja. Shiha yakin hasil karya Atra Petrana dapat diterima baik oleh peminat muzik tempatan di Indonesia.

Lirik Lagu PIPIYAMA - Shiha Zikir


Aku aku bingung
Banyak yang datang menawarkan cinta untuk ku
Aku aku bingung
Ku tak tahu bagaimana haru menolaknya

Aku jadi pusing
Mikirin mana yang terbaik untuk diriku
Aku jadi pusing
Semua paksakan diri jadi kekasihnya

Edan nek koyo ngene iso gendeng

Pilih pilih yang mana
Yang masih bujang atau yang duda
Pilih pilih yang mana
Salah milih jadi berantakan

Pilih pilih yang mana
Yang sudah tua atau yang muda
Pilih Pilih yang mana
Opo wae seng penting urep ku bahagia

Jangan Jangan salah pilih
Nanti nanti bisa rugi 
Jangan Jangan salah pilih

Nanti kamu menyesali

Lirik Video PIPIYAMA - Shiha Zikir


  
Untuk pengetahuan semua, lagu ini masih belum direlease di semua platform music digital seperti JOOX, Spotify, iTunes, Deezer dan lain-lain. 

Menurut saya, lagu PIPIYAMA ni pasti akan dapat tempat di Industri Muzik Indonesia dan Malaysia. Jangan lupa dengar ye...
Reading Time:

29 December 2018

Zam Ryzam Banggakan Malaysia Di Indonesia
December 29, 2018 2 Comments

Zam Ryzam atau nama sebenarnya Naidatul Zamrizam 23, telah melakar semula sejarah untuk Malaysia yang bertanding di D'Academy Asia dengan menjadi pemenang tempat ketiga setelah berjuang melawan seramai 36 peserta dari 6 buah negara. D'Academy Asia musim pertama Shiha Zikir telah dinobatkan sebagai pemenang tempat ketiga. Manakala musim kedua dan ketiga tiada peserta Malaysia yang mara ke Final. D'Academy Asia 4 tahun ini Zam Ryzam telah membanggakan nama Malaysia yang menjadi peserta terakhir dari Malaysia yang berjaya melangkah ke pusingan Final. 


Berkas:Logo D Academy Asia.png

D'Academy Asia telah berlangsung selama 4 tahun berturut - turut yang membawakan konsep Dangdut dan Irama Melayu sebagai syarat pertandingan. Setiap tahun seramai 6 orang peserta akan dihantar untuk mewakili negaranya. Tahun ini Malaysia menghantar Wani Kayrie, Fauziah Gambus, Sarah Fazny, Adli Shazwi, Tyka Zatyka dan Zam Ryzam. 



Tyka Zatyka juga telah membanggakan nama Malaysia dengan menjadi pemenang tempat keempat D'Academy Asia 4 setelah Fitri Hiswady dari Malaysia mendapat tempat keempat juga pada musim pertama.

Konsert Kemuncak D'Academy Asia 4, para peserta diberi dua tugasan iaitu persembahan pertama akan berduet dengan Dato Sri Rossa dan persembahan kedua pula akan bernyanyi secara solo.



Persembahan pertama Zam Ryzam telah berduet dengan Dato' Sri Rossa dengan membawakan lagu Terlanjur Cinta yang dipopularkan oleh Rossa dan Pasha Ungu. Persembahan mereka telah mendapat 7 standing ovation dari para komentator dan 6 standing ovation dari para juri.



Manakala persembahan kedua, Zam Ryzam telah membawakan lagu Perjuangan Dan Doa yang dipopularkan oleh Rhoma Irama. Seperti persembahan pertama, Zam telah mendapatkan 7 Standing ovation dari komentator dan 6 standing ovation dari juri.

Zam Ryzam telah membawa pulang wang tunai sebanyak 50 Juta Rupiah (RM 14288.55) beserta Trofi dan Jam Tangan hadiah dari Mas Idayu sebagai tanda penghargaan untuk pemenang tempat ketiga. Selfi (Indonesia) menjadi Juara 1 manakala Rara (Indonesia) menjadi Juara 2 D'Academy Asia 4.
Reading Time:

24 December 2018

Ratu Dangdut Malaysia Keluar Dengan Single Terbaru
December 24, 2018 2 Comments

Selepas program pertandingan nyanyian Gegar Vaganza 5 melabuhkan tirainya, Amelina yang telah mendapat tempat keempat di pertandingan tersebut telah muncul dengan single terbaru iaitu "Janda Anak Enam" hasil karya oleh Kucing Manja yang diterbitkan oleh Mind Order Management dan diedarkan oleh Indigital Sdn. Bhd. 

Selepas kemunculan semula beliau pada tahun 2015, ramai peminat yang menantikan single terbaru dari Ratu Dangdut Malaysia itu. Menurut Amelina, single ini adalah salah satu single untuk mengubati rindu para peminat yang inginkan single terbaru darinya. Single ini masih mengekalkan genre Dangdut. Amelina juga mengharapkan agar single terbarunya ini mendapat sambutan dari ramai peminat dan pendengar diluar sana.

Lirik Lagu Amelina - Janda Anak Enam


Telah ku putuskan aku untuk sudah
Telah ku putuskan untuk perpisahan
Hati takkan dapat untuk dipaksakan
Jiwa takkan dapat untuk disatukan

Ingat ingat dulu kau menghina diriku
Ingat ingat dulu kau merendahkan
Mungkin kini kesabaran telah hilang
Mungkin kini saatnya ku berpisah denganmu

Janda aku janda aku janda  anak enam 
Walau aku janda tapi hati aku senang
Janda aku janda aku janda  anak enam
Walau aku janda tapi hati aku tenang 
Ku korbankan perhubungan yg kita bina
Hanya untuk penuhi keinginan duniamu

Telah ku putuskan aku untuk sudah
Telah ku putuskan untuk perpisahan
Hati takkan dapat untuk dipaksakan
Jiwa takkan dapat untuk disatukan

Ingat ingat dulu kau menghina diriku
Ingat ingat dulu kau merendahkan
Mungkin kini kesabaran telah hilang
Mungkin kini saatnya ku berpisah denganmu

Janda aku janda aku janda  anak enam 
Walau aku janda tapi hati aku senang
Janda aku janda aku janda  anak enam
Walau aku janda tapi hati aku tenang 
Ku korbankan perhubungan yg kita bina
Hanya untuk penuhi keinginan duniamu

Janda aku janda aku janda anak enam 2X

Ku korbankan perhubungan yang kita bina
Hanya untuk penuhi keinginan duniamu


Yeayyyy

Lirik Video Amelina - Janda Anak Enam



Untuk pengetahuan semua, single ini telah pun dilancarkan di semua platform muzik digital seperti Joox, Spotify, Deezer, Itunes dan sebagainya. Anda juga boleh jadikan lagu ini sebagai Caller Ring Tones telefon anda. Jangan lupa request lagu Janda Anak Enam ini di radio-radio kegemaran anda.
Reading Time:

22 December 2018

Siapa Malindo Airways?
December 22, 20180 Comments
Korang kenal tak dengan nama Malindo ni? Pernah dengar atau naik Malindo Airways? So kat sini aku nak cerita serba sedikit pasal Malindo. Malindo Air adalah sebuah syarikat penerbangan yang berpengkalan di Petaling Jaya. Ia adalah kerjasama diantara National Aerospace & Defense Industries (NADI), Malaysia dengan Lion Air, Indonesia. Nama “Malindo” pula berasal daripada nama negara masing masing: Malaysia dan Indonesia. Kalau korang naik Malindo Air ianya lebih kepada konsep Batik. Termasuklah pakaian yang dipakai oleh stewardess.


Stewardess Malindo ni sangat sporting dan peramah. Kalau korang nak ajak selfie diorang okay je Cuma janganlah ajak selfie time diorang busy kerja nanti tak pasal-pasal kena tangkap sebab menganggu diorang, dah spoil nak pergi bercuti. Respect tau guys!!! Malindo Air menyediakan perkhidmatan luggage percuma sebanyak 30kg tau. Kaunter check in akan buka seawal 3 jam sebelum penerbangan jadi sebaiknya korang datang awal untuk daftar masuk. Tak ada lah kelam kabut dan terkejar-kejar, lagipun lebih baik korang rancang setiap perjalanan supaya lebih teratur dan tidak terlepas kapalterbang dah menyesal tak sudah. Pekerja kaunter akan daftar masuk untuk korang dan akan memaklumkan pintu penerbangan mana tapi mesti diingatkan korang kena juga lihat flight notice board yang disediakan di KLIA untuk melihat pintu penerbangan yang sebenar.


Sementara menunggu korang boleh lihat pemandangan kawasan penerbangan diruang menunggu, boleh tengok pekerja Malindo Air tengah penyelenggaraan untuk penerbangan. Teringin nak belajar tentang kapalterbang tau, sesuatu yang mencabar yelah kena check dengan betul kerana ianya membawa nyawa orang kan. Ruang tempat duduknya pun luas tau, selesa lah walaupun ianya sediakan untuk 3 penumpang satu baris (sebelah). Keluasan setiap tempat duduk adalah 32” bagi kelas ekonomi dan 42″ untuk kelas perniagaan. Keluasan yang agak selesa dan korang nak bergerak pun mudah.


Menarik di Malindo Air juga adalah In-Flight Entertainment yang disediakan bagi setiap penumpang. Antara yang disediakan ialah tayangan movie, muzik, permainan dan sebagainya. Juga korang boleh charger telefon tau tapi pastikan korang off atau mode flight ye. Ikut arahan tau untuk keselamatan bersama. Untuk movie dan muzik yang disediakan mempunyai kategori tau contoh movie ada movie dari filem Inggeris, Tamil, Hindustan dan sebagainya.


Yeah siap ada makanan tau disediakan, boleh lah korang makan sambil tonton movie. Fuh memang sangat selesa dan rasa mewah lah hihi.. Mula diorang akan berikan biskut dan air mineral sebagai alas perut, kemudian baru diorang berikan meal utama. Sajian utama pula korang boleh pilih, selalunya ada 2 pilihan menu. Panas-panas lagi makan yang diorang berikan. Air juga ada beberapa pilihan samada korang nak air yang tidak bergas atau yang bergas. Ada juga beberapa kemudahan lain yang disediakan oleh Malindo Air seperti wifi dalam kapalterbang based kepada model kapal terbang yang korang naik, perubatan, dan bantuan lain seperti wheelchair.

Dengan competition antara 3 airlines di Malaysia ni setiap Airline company ada pro dan cons dia. Korang boleh buat perbandingan sendiri based kepada servis, harga, promotion yang diberikan. So far bagi aku, semuanya best dan ada pro yang tersendiri. So choose wisely guys but Malindo always no 1 dalam hati aku. Sebagai warganegara Malaysia kita kena support our own product. Cewaah.

Malindo Air sesuatu pengalaman yang baru memberikan satu kepuasan hati dengan penerbangan yang selesa. So kalau korang berminat korang boleh book tiket Malindo Air di Traveloka sebab kat sana korang boleh dapat harga yang best dengan promotion yang ada. Selain tu korang boleh tengok destinasi yang menarik yang korang boleh gunakan servis Malindo ni. Kebanyakkannya tempat yang korang boleh pergi tu, Malindo boleh bawa korang. Dengan harga yang lebih murah dari airline besar yang lain korang boleh dapat servis yang sama. So why not fly dengan Malindo kan? So guys pack your bags, its time to travel with Malindo.
Reading Time:

08 December 2018

Segmen : Pencarian Bloglist Faiq Najmi 2019
December 08, 2018 25 Comments

Hai semua!! Tahun baru 2019 dah nak dekat, so Faiq ada buat satu segmen untuk mencari bloglist untuk blog Faiq di tahun 2019 akan datang. Jom join segmen ni. Ini adalah segmen ketiga yang Faiq telah adakan untuk blog ini. Faiq buat segmen ini bagi memudahkan Faiq untuk blogwalking ke blog-blog anda semua. Faiq ingin mencari sebanyak mana yang boleh untuk diletakkan dalam bloglist di blog Faiq Najmi. 

Syarat - Syarat Untuk Menyertai "Segmen : Pencarian Bloglist Faiq Najmi 2019"

1. Follow Blog Faiq Najmi *wajib
2. Follow IG @heyfaiq Like Faiq Najmi *wajib
3. Subscribe Youtube Channel Faiq Najmi *wajib
4. Buat satu entry di blog anda bertajuk "Segmen : Pencarian Bloglist Faiq Najmi 2019"
5. Letakkan banner segmen dan link kan ke blog ini.
6. Letak username IG (followback) & link entry penyertaan anda di bawah untuk memudahkan saya memindahkan ke ruangan Senarai Peserta.

Tarikh  Tutup Penyertaan : 31 Dec 2018

Faiq berharap segmen kali ini mendapat banyak sambutan dan ramai yang berminat untuk menyertai. 



SENARAI PESERTA

1. https://acuyuhan.blogspot.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
2.  http://www.mamapipie.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
3.http://www.apekinah.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
4. https://tzeteacherdiva.blogspot.com/2018/12/pencarian-bloglist-faiq-najmi-2019.html
5. https://jm2u.blogspot.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
6. http://www.aimisyahirah.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
7. https://jombercontest.blogspot.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
8. https://stnrsyfh.blogspot.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
9. http://zzzyy.blogspot.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
10. https://www.shikinrazali.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
11. http://www.mialiana.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
12. https://ejulz.blogspot.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
13. https://www.vitaminsyaza.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.htmlReply
14. https://misynellynelissa.blogspot.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
15. https://yea-slmn.blogspot.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
16. https://umienurpu3.blogspot.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
17. http://www.sayidahnapisah.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
18. https://mulan-sahbanu.blogspot.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
19. https://gadisgenits.blogspot.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
20. https://mrdoctorspeaking.blogspot.com/2018/04/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
21. https://www.zukidin.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
22. https://akukaudansesuatu.blogspot.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
23. https://pemudattbc.blogspot.com/2018/12/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html
24.




Reading Time:

04 December 2018

5 Artis 90an Muncul Kembali Dengan Album Kompilasi 5 Suara Artis 90an
December 04, 20180 Comments


Penyanyi 90an seperti Azie Mustapha, Adilla, Mac Ruhayu, Haslinda dan Norlie Tamam tidak asing lagi di telinga para peminat lagu - lagu 90an. Mereka pernah popular suatu ketika dahulu sehingga lagu mereka pernah menjadi OST drama. Lama-kelamaan mereka mula menghilangkan diri di sebabkan oleh kemunculan artis-artis baharu dan genre muzik modern masa kini.

Sudah sekian lama menghilangkan diri, kini mereka kembali di industri muzik tanah air dengan album kompilasi yang diberi nama "5 Suara Artis 90an" untuk mengubat rindu para peminat. Sebanyak 4 buah lagu hasil ciptaan Rosli Ahmad dan sebuah lagu hasil ciptaan Redzuan Zaizi dan liriknya oleh Andy Sulaiman.

Senarai Lagu Album "5 Suara Artis 90an"

1. Anganku Terhenti Disini - Azie Mustapha



2. Moga Kau Mengerti - Mac Ruhayu



3. Ku Masih - Haslinda



4. Dimana Dia - Adilla Idris



5. Pendam Rasa - Norlie Tamam



Album kompilasi ini bakal dilancarkan tidak lama lagi iaitu pada 8 Disember 2018 (Sabtu) di D'Angsana Hotel, Johor Bahru pada jam 7.30 malam dalam majlis "Makan Malam Bersama Artis - Artis 90an". Bagi peminat yang ingin memeriahkan lagi majlis makan malam tersebut anda boleh mendapatkan tiket masuk dengan harga RM 80 (per pax) dari Puan Yati di talian (017-7615 186). Tempat adalah terhad.



Untuk makluman kepada semua peminat, Album ini tidak diedarkan dimana-mana wakil pengedar atau kedai-kedai CD. Pada yang ingin membeli atau mendapatkan CD album ini anda boleh terus "Direct Messages" ke akaun personal IG artis-artis terlibat dengan harga serendah RM 26 tidak termasuk postage. Pastikan anda mendapat CD yang original.

Reading Time: