Faiq Najmi

16 June 2018

Suasana Di Aidilfitri 2018
June 16, 2018 6 Comments
Setelah sebulan berpuasa, kini tiba masanya meraikan Hari Raya Aidilfitri. Seperti biasa raya pertama, pagi-pagi sudah bersiap untuk menunaikan solat sunat aidilfitri di surau depan rumah (maklumla surau dekat je depan rumah). Setelah habis menunaikan solat sunat aidilfitri, kami sekeluarga bergerak ke kampung halaman iaitu Sungai Limau, Selangor. Saya nak kongsikan kemeriahan hari raya pertama Saya dengan gambar-gambar yang telah ditangkap.


(Gambar Keluarga)

Tahun ni kami beraya dengan bertemakan warna "Gold". Baju yang perempuan semua sama sedondon, tapi baju yang lelaki tak sedondon. Warna baju ayah Faiq lebih terang sedikit gold nya berbanding baju Faiq. Tapi takpe la, asalkan boleh warna sedondon.

(Gambar Sebahagian Keluarga Besar Sebelah Ayah)

Setiap tahun kami akan beraya dua buah kampung satu kampung belah ayah iaitu di Sungai Limau, Selangor & belah mak pula di Parit 3, Sungai Besar. Tapi tahun ni kami hanya beraya di kampung belah ayah sahaja.


(Gambar Lain Raya Pertama)

Gambar yang ni idea dari mama katanya nak nampak macam bergambar camera di atas kami di bawah. Mula-mula ingat tak lawa, tapi hasilnya sangat lawa.

(Keluarga Abd Malek)

Dengan ini, saya mewakili keluarga Abd Malek ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin kepada semua. 
Reading Time:

12 June 2018

Segment : Awesome Blogger by Shahirah Lee
June 12, 2018 2 Comments
Klik Banner untuk Join Segmen

Hey Guys!!! Faiq dah lama tak join Giveaway & Segmen, so kali ni Faiq cuba nasib untuk Segmen dari sis Shahirah Lee . 

Bagi sesiapa yang teringin nak masuk bloglist sis Shahirah boleh la join segmen ni. Korang just Click je banner kat atas tu untuk join.

Reading Time:

11 June 2018

Album Raya Nada Gema Lebaran Legenda Kini Di Pasaran
June 11, 2018 3 Comments

Sempena menyambut Hari Raya Aidilfitri tidak lama lagi, komposer terkenal Ajai tampil mengeluarkan album kompilasi lagu - lagu raya klasik yang diberi nafas baru menerusi album "Gema Lebaran Legenda".

Menerusi album tersebut, sebanyak 24 buah lagu raya klasik telah digubah mengikut arus lagu semasa tanpa mengubah muzik asal lagu tersebut. 



Segi pemilihan barisan penyanyi adalah mengikut julat suara penyanyi asal supaya dapat mengekalkan keaslian karya tersebut.

Antara barisan penyanyi yang terlibat dalam menghasilkan album kompilasi ini ialah Sanisah Huri, Salwa Abd Rahman, Salamiah Hassan, Ziana Zain, Ramlah Ram, Yusni Hamid, Salma Asis, Fazli Zainal, Hazama, Hael Husaini, Syamel & Haziq Rosebi.

Senarai Lagu Di Album Nada Gema Lebaran Legenda

Sanisah Huri - Aidilfitri
Salwa Abd Rahman - Balik Kampung
Sanisah Huri - Bersabarlah Sayang
Salamiah Hassan - Bila Takbir Bergema
Syamel - Cahaya Aidilfitri
Fazli Zainal - Dari Jauh Ku Pohon Maaf
Haziq Rosebi - Dendang Perantau
Hazama & Ziana Zain - Halaman Asmara
Salamiah Hassan - Doa Di Hari Mulia
Salamiah Hassan - Hari Yang Mulia
Haziq Rosebi - Musafir Di Aidilfitri
Sanisah Huri - Joget Aidilfitri
Ramlah Ram - Ku Mohon Restu Ayah Bonda
Syamel & Hazama - Lambaian Aidilfitri
Yusni Hamid - Manusia Miskin Kaya
Ziana Zain - Selamat Hari Raya
Yusni Hamid - Suasana Riang Di Hari Raya
Yusni Hamid - Selamat Hari Raya
Syamel & Ramlah Ram - Seloka Hari Raya
Salma Asis - Selamat Hari Raya
Ramlah Ram - Tibanya Syawal
Haziq Rosebi - Selamat Hari Raya
Fazli Zainal - Salam Aidilfitri
Hael Husaini & Ziana Zain - Suasana Di Hari Raya

Album ini diterbitkan oleh Eight Minarest Sdn. Bhd., manakala diedarkan oleh Universal Music Malaysia yang kini boleh didapati dengan harga RM25 setiap satu album. Album ini juga boleh didapati di semua platform digital bermula Isnin lalu.

Klik Link Di Bawah Untuk Mendengar Di Youtube :

https://www.youtube.com/playlist?list=PLSHX6qOO5dm5Nk3P7e_znv4JVl15ywovv
Reading Time:

29 May 2018

Wajah Baru Blog Faiq Najmi
May 29, 2018 17 Comments
Setelah hampir 1 tahun Faiq menggunakan template blog yang berwarna kuning dan putih. Template tersebut Faiq dapat di internet dengan hanya mendownload dan Faiq hanya merubah beberapa code yang Faiq perlukan. 

Pada tahun 2018 ini Faiq bercadang untuk menukar template yang baharu dan berlainan dari sebelum ini. Tahun ini Faiq memilih kombinasi warna Hitam dan Putih sebagai warna utama dalam template Faiq. Faiq masih mengambil template ini di internet disebabkan Faiq masih tidak mahir lagi dalam mereka template sendiri.


Template yang kali ini Faiq gunakan agak mudah untuk dikendalikan dan senang untuk pengunjung membaca artikel yang ada. Header blog Faiq masih menggunakan header yang lama dan akan bercadang untuk menukarnya dengan yang baru (Tak Tahu Bila Tukar) . Walaupun ia tiada unsur yang kreatif, tapi Faiq still suka sebab ia kelihatan relevan dan smart. 

Sebenarnya blog ini tidak sepenuhnya siap, sebab Faiq rasa ada code yang perlu diubah dan digantikan dengan code yang lain. So ia perlu mengambil masa yang lama juga untuk siap sepenuhnya. Macam biasa proses penukaran template blog dan coding sepenuhnya oleh Faiq sendiri.

Faiq memerlukan pandangan dan pendapat korang semua tentang template terbaru Faiq ni untuk Faiq membuat pembaharuan. So bagi pembaca boeh tinggalkan pendapat anda di ruangan komen di bawah...
Reading Time:

@way2themes