Faiq Najmi

31 July 2018

Tiada Straw Lagi Di Mc Donald's Mulai Esok
July 31, 2018 3 Comments
Bagi peminat makan makanan segera seperti Mc Donald's, pihak Mc Donald's tidak akan menyediakan penyedut minuman (straw) dan tidak akan jumpa lagi bekas penyimpanan straw mulai 1 Ogos 2018 ini. Ini kerana pelaksanaan Kempen "Say No To Straws" oleh Mc Donald Malaysia.


Apa yang dilakukan oleh pihak Mc Donald's Malaysia ini bukan lah sesuatu yang baru, malahan di luar negara terdapat banyak restoran - restoran yang turut berkempen untuk mengurangkan penggunaan bahan plastik.

Plastik adalah satu bahan yang merosakkan bumi untuk jangka masa yang panjang. Ia merupakan bahan yang sukar untuk terurai. Jika hari ini anda buang plastik di halaman rumah anda, lagi 100 tahun ia mungkin masih ada di situ dalam keadaan yang baik. Kerana itu kempen ini dijalankan untuk mengurangkan penggunaan plastik.



Sebagai permulaan, cara mudah yang dilakukan adalah dengan tidak menyediakan dan menggunakan straw yang dibuat dari plastik.


Walaupun kenyataan rasmi oleh syarikat tersebut belum dikeluarkan untuk kempen ini, tetapi terdapat beberapa cawangan restoren ini telah menayangkan poster kempen tersebut. Kebanyakkannya di Pulau Pinang dan di sekitar Lembah Klang.



Reading Time:

24 July 2018

10 Artis BBNU Bakal Berentap Di Big Stage
July 24, 2018 7 Comments

Baru-baru ini pihak astro telah melancarkan satu sidang media memperkenalkan 10 Artis Baru yang bakal berentap di atas satu pentas dalam program terbaru yang berkonsepkan "Realiti" iaitu Big Stage. Program ini bertujuan untuk memberi platform kepada Budak-Budak Baru Nak Up (BBNU) yang memiliki daya juang yang tinggi untuk membawa karya yang selama ini hanya dipertontonkan menerusi alam maya ke alam selebriti yang sebenar.

Seramai 10 orang artis BBNU akan berentap di pentas "Big Stage" yang terdiri 5 Orang artis lelaki dan 5 orang artis wanita. Program ini akan berlangsung selama 8 minggu untuk musim pertama.

Peserta lelaki terdiri daripada Afieq Shazwan, Andi Bernadee, Ariff Bahran, Syafiq Farhain dan Tajul. Manakala peserta wanita terdiri daripada Baby Shima, Wanie Kayrie, Fara Hazel, Sissy Iman dan Sarah Suhairi.

Dua ikon tersohor negara iaitu Datuk Seri Siti Nurhaliza dan Faizal Tahir telah dilantik sebagai juri tetap rancangan ini. Sementara itu, setiap minggu terdapat seorang juri jemputan yang diundang khas untuk menilai persembahan para peserta setiap minggu.

Pengacara yang akan mengacarakan sepanjang program ini adalah Aliff Satar dan Sherry Alhadad. Manakala bakat baru, iaitu Eyra Hazali dan Harris Anuar akan menjadi pengacara "Live Plus Big Stage" di Youtube.

Rancangan ini akan mula ditayangkan secara langsung pada 5 Ogos 2018, setiap Ahad jam 9 malam di Astro Ria (104) dan Astro Ria HD (123).

So tunggu apa lagi, meh share korang fans kepada artis siapa? 


Reading Time:

11 July 2018

Ifa Raziah & Sheeda Bergaduh?
July 11, 2018 2 Comments

Semalam warga net dikejutkan dengan satu video berdurasi 43saat yang dimuat naik oleh penyanyi Dangdut yang popular dengan lagu "Angkat Kaki" iaitu Sheeda di akaun Instagram nya yang menyerang seorang lagi penyanyi dangdut dan pelakon terkenal iaitu Ifa Raziah di parking lot sebuah pusat membeli-belah.

Mereka berdua sebelum bertikam lidah, mereka telah menghadiri Majlis Ramah Mesra Bersama KDYMM SPB Yang di-Pertuan Agong XV Sultan Muhammad V di Istana Negara.

Menurut kapsyen video tersebut, Sheeda mendakwa bahawa Ifa Raziah adalah "plastik" dan telah memburuk-burukkan nya di pihak lain namun tidak berani untuk bersemuka apabila diminta.

Mereka berdua sebelum ini berada dalam persatuan yang sama yang memperjuangkan nasib penyanyi - penyanyi dangdut dan irama dangdut dalam Persatuan Bintang Dangdut Malaysia. Setelah berlaku beberapa konflik antara mereka berdua, Sheeda membuat keputusan untuk mengundurkan diri dari Persatuan tersebut.

klik: Kenali Bintang Dangdut Malaysia , Kembalinya Bintang Dangdut Malaysia

Adakah ini satu gimik? Kita doakan yang baik-baik untuk mereka berdua supaya dapat selesaikan masalah dengan baik.

Saya sebagai peminat mereka berdua dengan lagu-lagu mereka berharap agar mereka berdua dapat menyelesaikan masalah ini dengan cara yang baik kerana Industri ini kecil mereka akan bertemu juga satu hari kelak. 
Reading Time:

16 June 2018

Suasana Di Aidilfitri 2018
June 16, 2018 9 Comments
Setelah sebulan berpuasa, kini tiba masanya meraikan Hari Raya Aidilfitri. Seperti biasa raya pertama, pagi-pagi sudah bersiap untuk menunaikan solat sunat aidilfitri di surau depan rumah (maklumla surau dekat je depan rumah). Setelah habis menunaikan solat sunat aidilfitri, kami sekeluarga bergerak ke kampung halaman iaitu Sungai Limau, Selangor. Saya nak kongsikan kemeriahan hari raya pertama Saya dengan gambar-gambar yang telah ditangkap.


(Gambar Keluarga)

Tahun ni kami beraya dengan bertemakan warna "Gold". Baju yang perempuan semua sama sedondon, tapi baju yang lelaki tak sedondon. Warna baju ayah Faiq lebih terang sedikit gold nya berbanding baju Faiq. Tapi takpe la, asalkan boleh warna sedondon.

(Gambar Sebahagian Keluarga Besar Sebelah Ayah)

Setiap tahun kami akan beraya dua buah kampung satu kampung belah ayah iaitu di Sungai Limau, Selangor & belah mak pula di Parit 3, Sungai Besar. Tapi tahun ni kami hanya beraya di kampung belah ayah sahaja.


(Gambar Lain Raya Pertama)

Gambar yang ni idea dari mama katanya nak nampak macam bergambar camera di atas kami di bawah. Mula-mula ingat tak lawa, tapi hasilnya sangat lawa.

(Keluarga Abd Malek)

Dengan ini, saya mewakili keluarga Abd Malek ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin kepada semua. 
Reading Time:

@way2themes