Faiq Najmi

22 May 2019

Giveaway Duit Raya RM50 Dari Blog Faiq Najmi
May 22, 2019 5 Comments

Assalamualaikum semua. Hari ini pertama kalinya saya membuat satu Giveaway untuk semua followers Instagram Faiq dan pembaca Blog Faiq Najmi. Giveaway kalini sedikit berbeza dari giveaway yang korang pernah join sebab Faiq buat di Instagram bukan di Blog. 

Faiq nak bagi duit raya dekat semua follower-follower instagram dan pengunjung Blog Faiq Najmi. Memandangkan ramai yang berminat untuk mengunjungi blog Faiq Najmi sehingga mencecah 100k viewers. Faiq bermurah hati nak bagi duit raya sebanyak RM50 dekat seorang pemenang bertuah.

Bagi sesiapa yang nak join Giveaway Duit Raya RM50 Dari Blog Faiq Najmi boleh buka ke instagram Faiq. Faiq ada post satu gambar cara untuk join giveaway ni :

Klik Gambar Untuk ke Instagram @heyfaiq

Faiq berharap agar semua pengunjung dan followers blogger Faiq dapat memeriahkan lagi giveaway pertama Faiq. Jom pakat ramai-ramai serbu Instagram Faiq sekarang sebelum terlambat.
Reading Time:

03 May 2019

Tutorial : Menukar Format PDF ke Word Menggunakan Microsoft Office Word
May 03, 2019 4 Comments

Assalamualaikum semua.. Harini saya nak kongsi dengan anda semua Cara Menukar Format PDF ke Word dengan menggunakan Microsoft Office Word sahaja. Okayy jom kita tengok cara-cara menukar dibawah.

1. Buka Microsoft Office Word



2. Sediakan file PDF yang anda ingin tukarkan ke Word



3. Klik file > Open > Computer dan cari file PDF yang ingin ditukar



4. Klik fail yang dicari dan klik Open



5. Pop up mesej akan muncul seperti ini. Klik OK



6. Proses converting in progress



7. Done



8. Perhatikan file PDF yang telah ditukar kepada word tadi.



9. Bandingkan dengan fail PDF anda.



Ini bermakna, setelah file diconvert atau ditukar ke word, word akan mengesan kesalahan tatabahasa dan ejaan di dalam dokumen yang ditaip sebelum ini. Tetapi dengan syarat komputer atau laptop anda telah dinstall "Kamus EBM". Mudah kan? Tunggu apa lagi lepas ni tak payah susah susah untuk menukar di internet. Anda gunakan Microsoft Office Word sahaja untuk menukar format.

Semoga perkongsian ringkas ini dapat membantu anda.
Reading Time:

02 May 2019

Cara Berniaga Air Balang Di Bazaar Ramadhan
May 02, 2019 2 Comments
Memandangkan bulan suci Ramadhan dah tak lama lagi, ada yang bercadang nak buat side income dengan jual air balang di bazaar ramadhan? 

Bisnes air adalah antara yang paling mudah di bazaar Ramadhan, tetapi boleh menjadi hambar apabila anda tidak tahu bagaimana menarik perhatian pelanggan untuk membeli air anda. Kebiasaannya minggu pertama puasa, pengunjung bazaar Ramadhan akan mencuba rasa juadah dan air bagi setiap gerai yang berbeza-beza.

Ini kerana untuk mencari nilai dan kepuasan mereka untuk berbelanja bagi juadah berbuka puasa. Maka peniaga yang betul-betul ikhlas dan bijak menarik minat pelanggan atau promosi berpeluang untuk mendapatkan pelanggan setia dan berulang kali hingga ke akhir Ramadhan.

Cara berniaga air di bazaar Ramadhan tidaklah sesusah mana. Tidak pernah saya lihat ada beberapa gerai yang kurang mendapat jualan dan ada gerai yang tidak cukup tangan untuk melayan pelanggan. Hanya anda perlu tahu bagaimana menarik minat pelanggan sahaja untuk mendapatkan jualan.

Jenis - Jenis Air Balang Yang Popular


Antara jenis air balang yang popular pada bulan Ramadhan:

- Air Tebu
- Air Kelapa
- Air Cendol
- Air Koktail
- Air Jambu Asam Boi
- Air Katira
- Air Selasih
- Air Teh Bunga
- Air Mata Kucing
- Air Jangung
- Air Tembikai
- Air Tembikai Susu
- Air Mangga

Cara Berniaga Air Di Bazaar


Rahsia apabila anda menjadi seorang peniaga ialah kejujuran diri sendiri dan keikhlasan. Jika anda melihat peniaga lain menjual air dengan harga RM3 dan bungkusannya lebih besar mengapa anda mahu menjualnya dengan harga sama tetapi bungkusan yang lebih kecil?

Niatkan dalam hati berniaga air bukan kerana untung semata-mata tetapi bagi memudahkan orang berbuka dan hilangkan dahaga mereka ketika waktu berbuka.

Jika anda ingin mengetahui tentang selok-belok memulakan bisnes air balang, anda boleh mendapatkan info lengkap di website Bisnes Air Balang .


Reading Time:

25 April 2019

Tema Hari Guru dan Lirik Lagu Kami Guru Malaysia 2019
April 25, 20190 Comments

Hari Guru akan disambut pada tanggal 16 Mei setiap tahun. Tujuan sambutan ini adalah untuk meraikan jasa warga pendidik seperti Guru, Pensyarah, Ustaz dan lain - lain yang telah mendidik dan memberi ilmu kepada anak bangsa untuk dijadikan panduan pada masa hadapan. Hari Guru akan diadakan di semua peringkat sama ada peringkat sekolah, daerah, negeri mahupun kebangsaan.


Logo Hari Guru 2019

TEMA HARI GURU: GURU, OBOR HEMAH MENYINARI PERTIWI

Lirik Lagu " Kami Guru Malaysia"

Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita

Pada Seri Paduka

Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Dibidang pembangunan

Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi

Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan


Di kesempatan ini juga, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Guru kepada ibu tercinta saya iaitu Ruslina Bt Jamhari yang seorang guru dan guru-guru yang telah mendidik saya dari tadika sehingga saya telah menamatkan zaman persekolahan saya.
Reading Time: