Faiq Najmi

03 May 2019

Tutorial : Menukar Format PDF ke Word Menggunakan Microsoft Office Word
May 03, 2019 4 Comments

Assalamualaikum semua.. Harini saya nak kongsi dengan anda semua Cara Menukar Format PDF ke Word dengan menggunakan Microsoft Office Word sahaja. Okayy jom kita tengok cara-cara menukar dibawah.

1. Buka Microsoft Office Word



2. Sediakan file PDF yang anda ingin tukarkan ke Word



3. Klik file > Open > Computer dan cari file PDF yang ingin ditukar



4. Klik fail yang dicari dan klik Open



5. Pop up mesej akan muncul seperti ini. Klik OK



6. Proses converting in progress



7. Done



8. Perhatikan file PDF yang telah ditukar kepada word tadi.



9. Bandingkan dengan fail PDF anda.



Ini bermakna, setelah file diconvert atau ditukar ke word, word akan mengesan kesalahan tatabahasa dan ejaan di dalam dokumen yang ditaip sebelum ini. Tetapi dengan syarat komputer atau laptop anda telah dinstall "Kamus EBM". Mudah kan? Tunggu apa lagi lepas ni tak payah susah susah untuk menukar di internet. Anda gunakan Microsoft Office Word sahaja untuk menukar format.

Semoga perkongsian ringkas ini dapat membantu anda.
Reading Time:

02 May 2019

Cara Berniaga Air Balang Di Bazaar Ramadhan
May 02, 2019 2 Comments
Memandangkan bulan suci Ramadhan dah tak lama lagi, ada yang bercadang nak buat side income dengan jual air balang di bazaar ramadhan? 

Bisnes air adalah antara yang paling mudah di bazaar Ramadhan, tetapi boleh menjadi hambar apabila anda tidak tahu bagaimana menarik perhatian pelanggan untuk membeli air anda. Kebiasaannya minggu pertama puasa, pengunjung bazaar Ramadhan akan mencuba rasa juadah dan air bagi setiap gerai yang berbeza-beza.

Ini kerana untuk mencari nilai dan kepuasan mereka untuk berbelanja bagi juadah berbuka puasa. Maka peniaga yang betul-betul ikhlas dan bijak menarik minat pelanggan atau promosi berpeluang untuk mendapatkan pelanggan setia dan berulang kali hingga ke akhir Ramadhan.

Cara berniaga air di bazaar Ramadhan tidaklah sesusah mana. Tidak pernah saya lihat ada beberapa gerai yang kurang mendapat jualan dan ada gerai yang tidak cukup tangan untuk melayan pelanggan. Hanya anda perlu tahu bagaimana menarik minat pelanggan sahaja untuk mendapatkan jualan.

Jenis - Jenis Air Balang Yang Popular


Antara jenis air balang yang popular pada bulan Ramadhan:

- Air Tebu
- Air Kelapa
- Air Cendol
- Air Koktail
- Air Jambu Asam Boi
- Air Katira
- Air Selasih
- Air Teh Bunga
- Air Mata Kucing
- Air Jangung
- Air Tembikai
- Air Tembikai Susu
- Air Mangga

Cara Berniaga Air Di Bazaar


Rahsia apabila anda menjadi seorang peniaga ialah kejujuran diri sendiri dan keikhlasan. Jika anda melihat peniaga lain menjual air dengan harga RM3 dan bungkusannya lebih besar mengapa anda mahu menjualnya dengan harga sama tetapi bungkusan yang lebih kecil?

Niatkan dalam hati berniaga air bukan kerana untung semata-mata tetapi bagi memudahkan orang berbuka dan hilangkan dahaga mereka ketika waktu berbuka.

Jika anda ingin mengetahui tentang selok-belok memulakan bisnes air balang, anda boleh mendapatkan info lengkap di website Bisnes Air Balang .


Reading Time:

25 April 2019

Tema Hari Guru dan Lirik Lagu Kami Guru Malaysia 2019
April 25, 20190 Comments

Hari Guru akan disambut pada tanggal 16 Mei setiap tahun. Tujuan sambutan ini adalah untuk meraikan jasa warga pendidik seperti Guru, Pensyarah, Ustaz dan lain - lain yang telah mendidik dan memberi ilmu kepada anak bangsa untuk dijadikan panduan pada masa hadapan. Hari Guru akan diadakan di semua peringkat sama ada peringkat sekolah, daerah, negeri mahupun kebangsaan.


Logo Hari Guru 2019

TEMA HARI GURU: GURU, OBOR HEMAH MENYINARI PERTIWI

Lirik Lagu " Kami Guru Malaysia"

Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita

Pada Seri Paduka

Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Dibidang pembangunan

Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi

Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan


Di kesempatan ini juga, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Guru kepada ibu tercinta saya iaitu Ruslina Bt Jamhari yang seorang guru dan guru-guru yang telah mendidik saya dari tadika sehingga saya telah menamatkan zaman persekolahan saya.
Reading Time:

28 March 2019

Dahlia Hati Dari Mas Idayu Untuk Peminat
March 28, 20191 Comments

Hampir 10 tahun tidak tampil dengan single terbaru, penyanyi yang memiliki jolokkan "Ratu Gelek 45 Darjah" ini kini tampil dengan sebuah single terbaru yang bertajuk "Dahlia Hati". 

Ketika merakamkan single yang dikawal oleh Azizul Haqim

Single ini masih mengekalkan irama yang di perjuangkannya sejak tahun 1990an iaitu Dangdut tetapi ada beberapa bahagian yang di nyanyikannya mempunyai sedikit unsur Traditional dan Ballad. Menurutnya, "Keseluruhan lagu ini tidak sepenuhnya Dangdut, tetapi sesiapa pun boleh menyampaikannya dengan sepenuhnya Dangdut. Mummy ingin membuat satu kelainan supaya belajar banyak dalam lagu ini". Mas Idayu telah merakamkan single ini pada 10 Februari 2019 yang lalu di studio Pak Ngah Production dan telah siap sepenuhnya pada pertengahan bulan Mac. 


Mas Idayu bersama Arya Bhima

Mas Idayu memberi sepenuh kepercayaannya untuk single terbarunya ini kepada komposer muda dari Indonesia iaitu Arya Bhima sebagai komposer dan penulis lirik. Selain itu, Vicky sebagai music arrangement dan diedarkan oleh Suara Production.


Mas Idayu Bersama anaknya Nur Dayini Asyiqah


Dahia Hati ini beliau tujukan khas untuk ibu-ibu yang mempunyai anak perempuan, apatah lagi anak pertama mereka adalah seorang perempuan. Bagaimana rasa bahagia dan terharunya bila cahaya mata yang di nanti-nantikan selama ini dilahirkan. Menurut Mas Idayu juga, "Mummy hanya membayangkan satu-satu nya anak mummy iaitu Nur Dayini Asyiqah dari awal mummy mengandungkan sehingga saat-saat kelahirannya dialah satu-satunya Dahlia Hati mummy".

Bagi sesiapa yang ingin mendengarkan single terbaru dari Mas Idayu bertajuk Dahlia Hati, boleh terus ke Youtube Channel MasIdayu1001 Official atau boleh mendengarkannya di kesemua platform muzik digital seperti Spotify, Joox, iTunes dan KKBox.


Lirik Video


Muzik Video


Reading Time: